Λευκάδα

lefkada

Στο Ιόνιο πέλαγος, ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά, βρίσκεται το πανέμορφο νησί της Λευκάδας, εύκολα προσιτό χάρη σε μία γέφυρα 50 μόνο μέτρων που ενώνει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα. Γαλήνιο αλλά συγχρόνως και κοσμοπολίτικο, το νησί προσφέρεται για όλους, ανεξαρτήτως προέλευσης ή ηλικίας. Μαγευτικές αμμουδιές περιβάλλουν το ορεινό πευκόφυτο τοπίο με απόκρημνες πλαγιές, ενώ αξίζει επίσης να θαυμάσετε τη μεγαλοπρεπή δύση του ηλίου, που χάνεται μέσα στην θάλασσα σε μία πανδαισία χρωμάτων. Μύθος, ιστορία συνθέτουν μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, δημιουργώντας έναν παράδεισο επί γης.

Eάν όταν ακούτε Λευκάδα σας έρχονται στο μυαλό μόνο φανταστικές αμμουδιές, καταγάλανα νερά και ατελείωτη νυχτερινή ζωή, πρέπει να το ξανασκεφθείτε. Η Λευκάδα κατοικείται από το 8.000 π.Χ.!, Λέλεγες, Κεφαλλήνιοι, Κορίνθιοι, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ενετοί, Τούρκοι, Βρετανοί και Ρώσοι άφησαν τα δικά τους ίχνη με το πέρασμά τους από το νησί μας.

Οι Λευκαδίτες δε, ήταν πάντα παρόντες στις μεγάλες μάχες του έθνους. Ξεκινώντας από την ναυμαχία της Σαλαμίνας και την μάχη των Πλαταιών στους Περσικούς Πολέμους, τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με αποκορύφωμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την Αντίσταση του ’45.

Κληρονομιά της ιστορίας μας, είναι πλήθος αρχαιολογικών τοποθεσιών, εκκλησίες και μοναστήρια, το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό μουσείο και η Πινακοθήκη, στην πόλη της Λευκάδας καθώς και μια διαμάχη με τους Ιθακιώτες για το εάν υπήρξαμε η Ομηρική Ιθάκη του Οδυσσέα.

Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση νησί του Ιονίου πελάγους και βρίσκεται πολύ κοντά στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με τον οποίο πιθανολογείται ότι ενώνονταν στην αρχαιότητα. Σήμερα χωρίζεται από την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του πορθμού του Δρεπάνου και αποτελεί ομώνυμο νομό με πρωτεύουσα την πόλη της Λευκάδας. Είναι το μοναδικό νησί με οδική πρόσβαση και για το λόγο αυτό αποκαλείται «στεριανό νησί». Με πληθυσμό 22,879 κατοίκους, η Λευκάδα καλύπτει μία έκταση 302,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το κλίμα της είναι υγρό μεσογειακό με ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες.

Το νησί αποτελεί ολόκληρο ένα φυσικό αξιοθέατο με παραθαλάσσιους οικισμούς αλλά και ορεινά χωριά, κτισμένα μέσα στην καταπράσινη φύση. Τα βουνά του νησιού αποτελούν σημαντικούς βιότοπους στους οποίους ζουν και αναπτύσσονται πολλά σπάνια είδη φυτών, πτηνών και θηλαστικών ενώ εκεί συναντώνται δεκάδες σπήλαια, καταρράκτες και πηγές.

190314195907_7921Η Λευκάδα διαθέτει πολλές γραφικές παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς που χαρακτηρίζονται από τα γαλαζοπράσινα νερά τους τα οποία τις κατατάσσουν στις ομορφότερες της χώρας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. Στις δυτικές ακτές του νησιού, η διάσημη παραλία Πόρτο Κατσίκι έχει κατά καιρούς ψηφιστεί από διεθνή τουριστικά περιοδικά ως η ομορφότερη παραλία της Μεσογείου. Κυριότερες πηγές πλούτου είναι ο τουρισμός, η ελαιουργία, αμπελουργία και η αλιεία.

Το νησί φημίζεται και για τα περίφημα κεντήματα και υφαντά που κατασκευάζουν οι γυναίκες κυρίως στην περιοχή της Καρυάς. Παραδοσιακά πιάτα της λευκαδίτικης κουζίνας είναι το μπουρδέτο, ο μπακαλιάρος μπιάνκο, τη μαριδόπιτα, το φρυγαδέλι, και διάφορες πίτες.