Αξιοθέατα

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Λευκάδας, στην Οδό Φανερωμένης και στεγάζεται στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου. Στο μουσείο υπάρχει πλούσια συλλογή από αρχαιολογικά ευρήματα που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο. Στη συλλογή περιλαμβάνονται εργαλεία, κοσμήματα, κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα.

Μουσείο Φωνογράφου
Θα το συναντήσετε στον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης, στην πρωτεύουσα της Λευκάδας. Μπορείτε να δείτε μια μεγάλη συλλογή από γραμμόφωνα και μουσικά όργανα, αλλά και άλλα λαογραφικά αντικείμενα, από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, κάρτες, φωτογραφίες, κεντήματα, κοσμήματα, νομίσματα, εργαλεία και πολλά διακοσμητικά αντικείμενα.

Μονή της Παναγίας της Οδηγήτριας
Είναι το πιο παλιό βυζαντινό, χριστιανικό μνημείο που σώζεται στη Λευκάδα. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Απόλπαινα, 2 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα. Η αξία της μονής είναι πολύ μεγάλη για τη χριστιανική κοινότητα. Πιστεύεται ότι χτίστηκε το 15ο αιώνα και η αρχιτεκτονική του είναι βασιλική. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και στο εσωτερικό μπορείτε να θαυμάσετε μοναδικές τοιχογραφίες.

Ναός του Παντοκράτορα
Στέκεται επιβλητικός στην αγορά, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Χτίστηκε το 1864 και άνηκε στην οικογένεια του γνωστού ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Στο ναό αυτό βρίσκεται και ο τάφος του εθνικού ποιητή. Στο εσωτερικό, υπάρχουν τοιχογραφίες διάσημων αγιογραφών και σπάνιες εικόνες.

Λιμνοθάλασσα
Η Λιμνοθάλασσα βρίσκεται στην πόλη της Λευκάδας και έχει χαρακτηριστεί ως υδροβιότοπος με ιδιαίτερη οικολογική σημασία. Αποτελεί σταθμό για πολλά σπάνια πτηνά μεταξύ των οποίων κύκνοι ερωδιοί, πάπιες, χήνες, γλάροι και καλιμάνες. Στη λιμνοθάλασσα υπάρχει επίσης, το ιβάρι, που είναι μια μορφή ιχθυοκαλλιέργειας. Το τοπίο είναι πραγματικά μαγευτικό και αξίζει να το επισκεφτείτε.

Καταρράκτες της Ακόνης
Οι καταρράκτες της Ακόνης είναι εντυπωσιακοί και είναι μια τοποθεσία πολύ ξεχωριστή. Την ομορφιά τους αναφέρουν πολλές φορές στα έργα τους οι δύο μεγάλοι συγγραφείς από τη Λευκάδα, ο ‘Αγγελος Σικελιανός και Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Επισκεφτείτε τους για να αποδράσετε από τη ζέστη του καλοκαιριού σε ένα εξωτικό περιβάλλον.

Μεγανήσι
Το Μεγανήσι είναι ένα καταπράσινο νησάκι απέναντι από τη Λευκάδα, σε πολύ μικρή απόσταση. Είναι γεμάτο ελιές, πεύκα και απόκρημνες σπηλιές. Η πιο γνωστή σπηλιά είναι η σπηλιά του Παπανικολή στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, με βάθος 30 μέτρα. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί κρυβόταν το υποβρύχιο Παπανικολής, για να μην το εντοπίζουν οι εχθροί, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Κάστρο της Αγίας Μαύρας
Χτίστηκε γύρω στο 1300 και είναι ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή κτίσματα της μεσαιωνικής εποχής. Βρίσκεται στην είσοδο του νησιού και αποτελούσε προστατευτικό οχύρωμα από τις επιθέσεις των πειρατών και των άλλων εχθρών μέχρι το 1684.